Сајтови‎ > ‎

Креирање и уређивање страница сајта

Креирање странице сајта се врши притиском на тастер Направи страницу а уређивање притиском на тастер Измени страницу

Креирање стране

Када притиснете тастер Направи страницу отвара се прозор
На овој страници имате могућност избора следећих шаблона за коришћење
  • Веб страница (обична веб страна коју можете по жељи уређивати)
  • Објаве (специјална веб страна која омогућава публиковање постова као код блога и пријављивање на нове садржаје односно повезивање путем РСС довода)
  • Складиште датотека (специјална страница која омогућава смештање већег броја фајлова различитог формата)
  • Листа (листа ставки која може да буде у унапред дефинисаном формату или да се користе формати по жељи)
  • Прва страница  је специјална веб страница у коју можте уграђивати гаџете (додатке) по жељи које ћете видети само ви (или оне са којима делите садржај) када приступите својој веб страни после пријављивања а остали корисници неће. Ова опција омогућава персонализацију веб стране по жељи (рецимо дељење календара за чланове домена) остали корисници који нису на домену неће видети тај садржај јер нису пријављени.
Најчешће се користи шаблон веб стране и после избора тог шаблона унесимо име стране и одредимо где ће се у хијерархији страница она налазити (односно да ли ће бити на највишем нивоу, испод сранице назване Почетна или испод неке друге раније креиране стране). Ово је корисно у ситуацијама када имате сложену презентацију са великим бројем страница па је пожељно да оне буду груписане.
Изглед странице почетна спремне за уређивање је приказан на слици

Уређивање стране

Када смо креирали страну потребно је да је попунимо одређеним садржајима. У ту сврху на врху дела прозора за рад налази се линија менија са падајућим прозорима и трака са алатима. Трака са алатима је слична као код програма за обраду текста и ту се нећемо задржавати. Истаћи ћемо да два алата специфична и то алат за уклањање обликовања и алат за измену HTML извора.
Алат за уклањање обликовања је користан у ситуацијама када смо копирали неки текст који је обликован на начин који нам одговара па је згодно да та обликовања (фонт, боја слова, величина слова, позадина текста) уклонимо и да потом дефинишемо своја.
У неким ситуацијама потребно је да изменимо HTML и тада користимо алат за измену HTML-а.

Подмени Уметање

Уметање садржаја је крајње једноставно. После притиска на команду уметања одређеног садржаја појављује се прозор који вас даље води у раду.

Потребно је нагласити да неке садржаје умећете

Подмени Обликовање

Подмени Табела

Подмени ИзгледComments