Blogger

Директан приступ је преко линка http://www.blogger.com.

Презентација гугла о овој услузи је на линку http://www.blogger.com/tour_start.g.

Блог је лични дневник. Свакодневна проповедаоница. Простор за сарадњу. Политичка говорница. Место за најновије вести. Колекција веза. Ваше приватне мисли. Подсетници за свет.

Ваш блог може да буде онакав какав желите да буде. Постоје милиони блогова, свих облика и величина, и не постоје права правила.

Једноставно речено, блог је веб локација на којој редовно пишете ствари. Нове ствари приказане су на врху тако да посетиоци могу да прочитају новине. Затим уносе коментаре на ставке, врше повезивање са њима или вам шаљу е-поруку. Или не.

Од када је Blogger покренут 1999. године, блогови су променили облик Интернета, утицали на политику, потресли новинарство и милионима људи омогућили да се огласе и повежу са другима.

Уверени смо да је све ово тек почетак.

Преузето са линка.
Да би сте почели са прављењем блога идите на адресу http://www.blogger.com/home

Креирање блога

Када сте се пријавили отвара се следећи екран

Унесите име за приказ и потврдите да прихватите Услове коришћења услуге. Добићете следећи екран

Притисните тастер Настави и отвара се следећи прозор Контролне табле
Уколико сте креирали блог онда је овај прозор са опцијама за приступ разним подешавањима блога или за креирање/измену постова.

Ако притиснете тастер Одмах направи блог отвара се следећи прозор

Унесите наслов блога и адресу блога (при чему треба проверити доступност адресе). У нашем примеру имамо


Притиском на тастер Настави отвара се прозор за одабир шаблона као на слици


Када сте изабрали шаблон притисните тастер Настави при чему се отвара прозор са поруком Ваш блог је направљен!

Притисните тастер Почните да блогујете. Отвара се следећи прозор

Сада можете да унесете своју прву блог поруку (блог пост). Прозор за пост је организован тако да можете да користите знања која сте стекли приликом савладања програма за обраду текста јер се изнад тела поруке налазе иконе алата за избор фонта, велечине фонта, наглашавање, закошени (италик) приказ, подвлачење текста, боју фонта, боју позадине текста, везу, уметање слике, уметање видеа, дељење поста на више страница, поравнање текста,  итд. Сваки пост има свој наслов који уносите у пољу Звање. Такође можете своје постове категорисати дефинисањем скупа релевантних ознака (саопштење, конкурси, итд.) у рубрике уношењем истих у поље Ознаке.

Пример прве блог поруке је

Уколико желите да извршите додатна подешавања поста кликните на линк Опције поста и добијате приказ на делу екрана као на слици. Ту можете да одредите статус коментарисања (да дозволите или забраните коментаре), да измените ХТМЛ преломе, и да подесите време поста (аутомастки или да се публикује у одређеном унапред одређеном тренутку).


Уколико имате потребу да ХТМЛ код поруке промените (уградњом кода за такозване гаџете или да додатно побољшате приказ) то ћете урадити тако што ћете активирати картицу Измени HTML. Када желите да пишете у режиму као што ће изглдати приликом публиковања пређите на картицу Напиши.


Креирани пост можете одмах објавити притиском на тастер Објави пост. Можете га сачувати (притиском на тастер Сачувај) за каснији рад на њему (при чему тада бије видљив док га експлицитно не објавите) или можете да погледате како ће блог пост изгледати на екрану притиском на тастер Прегледај.

Уколико сте притисли тастер Објави пост добићете следећи екран

Уколико притиснете линк Прикажи пост добићете следећи екран
Ако желите да креирате нови пост притисните тастер Нови пост а ако желите да промените дизајн блога притисните тастер Дизајн.

Подешавање профила

Ако сте изабрали опцију Прикажи профил у Контролној табли отвара се следећи прозор (ако то радите први пут)

Притисните дугме Измени профил. Отвара се следећи прозор

Попуните поља потребним подацима. Препоручује се да несете што више података јер од тога зависи да ли ћете бити нађени на интернету. Такође је профил често први контакт некога са вама и од његове попуњености зависи да ли ће ваш блог пројекат привући пажњу односно да ли ће бити читан.

Обратите пажњу на поље Интересовања јер ту треба унети прецизну информацију која служи за повезивање са блоговима који покривају сродне области као на слици

Када сте задовољни унетим подацима притисните тастер Сачувај профил. Добијате следећи екран


Comments